San Juan

De nacht van 23 op 24 juni in Spanje

Johannes de Doper

De nacht van 23 op 24 juni maakt het de meest bijzondere nacht van het jaar, bekend als Noche de San Juan. De nacht voor de geboorte van Johannes de Doper de profeet die de komst van een messias aankondigde in de persoon van Jezus, die hij later zou dopen. Oftewel: de heilige San Juan. Deze wordt bijna op elke plek aan de Spaanse kust gevierd.

Om de komst van de zomer te vieren, gingen de inwoners van Alicante traditioneel op 23 juni dineren op het platteland: ze aten traditionele gerechten en toen middernacht aanbrak, staken ze vreugdevuren aan, dansten er omheen, lanceerden vuurpijlen en zwommen in de zee. Deze gewoonte bleef door de jaren heen bestaan en in 1928 werden de feesten van de Vreugdevuren van San Juan formeel ingesteld.

 

Oorsprong

De nacht van San Juan kent een aantal bijzondere tradities die het tot een uniek feest maken. De traditie is om om middernacht een duik in de zee te nemen om het lichaam te zuiveren. Deze oorsprong lijkt zich de bevinden in Puerto Rico waar de geboorte van San Juan ‘de doper’ gevierd wordt door om middernacht 7x achteruit de oceaan in te springen voor geluk. De religieuze traditie zegt dat Zacharias, de vader van Johannes, vreugdevuren aanstak om de geboorte van zijn kind aan familieleden en vrienden aan te kondigen.

 

Vuur, water en kruiden

Vuur Het is het zuiverende element dat ons van ongeluk bevrijdt. Een van de tradities is om op papier te schrijven wat we in ons leven willen achterlaten en dit in het vuur te verbranden. Vreugdevuren en vuurgerelateerde rituelen beginnen op de vooravond van de 24e om de kracht van de zon te vieren en haar te helpen haar energie te vernieuwen. De legende zegt dat de as van het vreugdevuur ziekten geneest.

Water Het symboliseert vruchtbaarheid en zuiverheid. Er wordt aangenomen dat het zeewater van middernacht op de 23e tot de ochtend van de 24e wonderbaarlijk is, ziekten geneest en geluk schenkt. De traditie zegt dat springen over de golven een jaar gezondheid geeft, hoewel je volgens het ritueel achteruit moet springen. Aan ieder om dat drie, zeven of 12 keer doet.

Kruiden zijn het derde magische element. Er wordt aangenomen dat de genezende eigenschappen van planten deze nacht vervijfvoudigen. Kruiden zoals tijm, rozemarijn of het San Juan-kruid worden verzameld voor remedies.

Bezoekers lezen ook...

Lokale dorpen in het binnenland
Tradities en het dorpsleven
Culinaire ervaring
Bars en Restaurants
Rastros in de vallei
Lokale markten
The Jalón Valley

Op zoek naar rust en natuur? Weg van de dagelijkse beslommeringen, hectische omgevingen en prikkelingen?